Machu Picchu – Aguas Calientes

image

Machu Picchu on jokaisen Perussa matkaavan nähtävä. Olemme kaikki nähneet kuvia tästä ihmeestä. Paikan ihmeellisyys realisoituu paikan päällä.

Pakko kuitenkin näin alkuun kritisoida, että Machu Picchulla osataan kyllä ottaa tursiteilta niin sanotusti löysät rahat pois. Listaankin matkan kustannukset tähän alkuun:

– juna Cuscosta Aguas Calientesiin ja takaisin 170 $/hlö

– hotelliyö (3 tähteä) 40 $/2hlö huone 2 kk etukäteen varattuna (100 $ paikan päällä, vaikka on low season)

– bussilippu Aguas Calientesista Machu Picchuun ja takaisin 25 $/hlö

– sisäänpääsy Machu Picchuun 50$/hlö

– ruoka kallista, eikä ees hyvää (eivät jaksa panostaa, koska ihmiset käyvät vain kerran)

– kuumat lähteet 3$/hlö, pyyhevuokra 1 $

Eli siis kannattaa varata rahaa tälle reissulle, on se kuitenkin ennenkokematonta.

Matka Machu Picchun läheiseen kylään, Aguas Calientesiin, alkoi Cuscosta bussilla. Normaalisti junalla, mutta koska on sadekausi ja maanvyöryt voi viedä raiteet mennessään, on alkupätkä korvattu bussilla turvallisuussyistä. Urubamban läheisyyteen oli perustettu väliaikainen juna-asema, jossa sitten siirryimme junaan. Aguas Calientesiin ei mene tietä perille asti, vain junarata, joten matkaa ei voi kokonaan taittaa bussilla. Matka kesti kokonaisuudessaan 4 tuntia.

Juna- ja bussiasemilla kannattaa olla ajoissa, sillä ne lähtee sitten kun “kaikki on kyydissä”. Meidänkin bussi Cuscosta lähti 20 min etuajassa.

image

Sisäänpääsyliput Machu Picchuun kannattaa ostaa Cuscosta. Ne voivat olla loppu jo kun trävellääjä pääsee Machu Picchuun.

Saavuttuamme Aguas Calientesiin, oli aika suunnistaa hotellille. Rautatieaseman edusta oli täynnä katoksellisia markkinakojuja, jotka estivät näkyvyyden ja ei ollut mitään hajua mihin suuntaan lähteä. Onneksi ystävällinen poliisimies opasti meidät hotelliin.

Aguas Calientesissä on vain yksi autoille tarkoitettu tie ja se on tie Machu Picchuun, jota pitkin bussit kuljettavat turistit non-stopina. Kylän läpi kulkee junarata, josta silloin tällöin juna puksutteli ohi.

image

Aluksi tutustuimme kylään. Se ei ole mikään kummonen. Maisemat on kuitenkin komeat! Aguas Calientes on perustettua ihan vain meitä turisteja varten ja muuta ei kylässä olekaan kuin ravintoloita ja hotelleja. Kylässä on n. 1000 asukasta ja sen läpi kävelee viidessä minuutissa.

Iltapäivän vietimme kuumilla lähteillä, jotka sijaitsevat kylän reunalla. Pyyhkeitä saa vuokrattia edustalta, mutta omat simmarit ja varvastossut on hyvä olla mukana. Oli ensimmäinen kerta kun kävin kuumilla lähteillä ja oli se hieno kokemus. Nämä kuumat lähteet eivät ole kuulemma alueen upeimmat, mutta kyllä ne ensikertalaiselle välttää.

image

Seuraavana päivämä heräsimme aikaisin ja tarkoituksenamme oli mennä katsomaan auringon nousua Machu Picchulle. Päivä olinkuitenkin pilvinen, eikä aurinkoa näkynyt. Onneksi ei kuitenkaan satanut. Siksi kuviakin on vähän huonosti huonon näkyvyyden takia.

Bussilippu Machu Picchuun on aika kallis. Sinne voi myös kävellä. Matkaa on  8 km ja suunta on kokoajan ylös päin mennessä ja alaspäin tullessa. Voi myös kävellä yhteen suuntaan ja tulla bussilla toiseen. Myö porhallettiin bussilla molempiin suuntiin.

Heti päästyämme sisälle Machu Picchuun, lähdimme retkeilemään Intipunkulle, joka on vuori Machu Picchun vieressä ja jonne Inka Trail päättyy. Sinne kiipeäminen kesti noin tunnin, mutta näkymät Machu Picchun yli oli huikeat. Jos on aikaa, niin koko vuoren voi kiertää ja se kestää noin puoli päivää.

Intipunkulle kiipeämisestä ei tarvitse maksaa erikseen, toisin kuin Wayna Picchulle. Matkalla Intipunkulle oli myös Sun Gate.

image

Kun laskeuduimme alas Intipunkulta oli aika alkaa tutustua itse raunioihin. Hämmentävää, miten Inkat on saanut nämä rakennettua 90 vuodessa 1400-luvulla. Vielä hämmentävää on, että miksi paikka on hylätty niin nopeasti.

Jos et aio ottaa opasta Machu Picchulle, kannattaa ostaa jokin opaskirja. Paikkoja ei nimittäin ole sen kummemmin esitelty. Opaskirjoja saa ainakin Cuscosta. Myös Lonely Planetissa on lyhyesti selvitettynä raunoiden oleellisimmat paikat. Raunioihin tutustumiseen on hyvä varata aikaa n. 3 tuntia.

Iltapäivällä palasimme kylään, pakkasimme kassit ja palasimme junalla/bussilla Cuscoon.

Me päädyttiin tekemään yön yli reissu Machu Picchuun, mutta olisi sen kerennyt yhdenkin päivän aikana niin, että lähtee Cuscosta heti aamulla ensimmäisekjä junalla (bussilla) ja palaa takaisin iltaisella. Tällöin ei kylläkänn kerkeä tutustua Aguas Calientesin kylään, muttei siinä kyllä paljoa menetä. Ainoastaan kuumat lähteet on kokemisen arvoinen, mutta niitä on Perussa muuallakin.

Tarkoituksenamme oli ensimmäisenä päivänä Aguas Calientesissä kiivetä Putucusi vuorelle, mutta kosteuden takia reitti sinne oli kiinni. Kävely vuorelle olisi kestänyt 3 tuntia ja sieltä olisi nähnyt koko Machu Picchu alueen yli. Reitille pääsee, kun seuraa junarataa Machu Picchulle päin. Kylästä 200 m päässä alkaa portaat, jotka johtavat Putucusille.

Cuscosta matkamme sitten jatkuu Ecuadoriin!

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

t. Elina ja Juha

image

 

Yksi vastaus artikkeliin ”Machu Picchu – Aguas Calientes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *