Puno on kaiken sen arvoinen

Puno sijaitsee Titikakajärven rannalla 3800 metrissä. Korkeus kyllä tuntui. Oireina oli huimausta, päänsärkyä, väsymistä, hengästymistä ja siniset huulet. Oltiin Punossa kolme päivää ja vasta viimeisenä päivänä alkoi helpottamaan. Kyllähän sitä pienten vuoristotaudin oreiden kanssa eleli, kun ympäristö oli niin mahtava. Puno on nimittäin rakennettu vuoristoiseen laaksoon ja sen rakennuset nousevat korkalle vuorten rinteille. Puno oli upea näky!

Puno, Titikakajärven rannalla

Puno, Titikakajärven rannalla

Lennettiin Limasta Juliacaan ja sieltä sitten taksilla Punoon. Juliacassa ei ollut kyllä mitään nähtävää sen verran mitä ajettiin siitä ohi.

Suosittelen kuitenkin suunnittelemaan matkan siten, ettei lennä Limasta suoraan Punoon vaan viettää ensin muutaman päivän matalampana Cuscossa tai Arequipassa.

Pieni Puno oli todella viihtyisä ja miellyttävä. Kadut pidettiin puhtaina. Punon keskustan rakennukset olivat hyvässä kunnossa. Sen sijaan keskustan ulkopuolelle rakennetut tiiliskivitalot näyttivät keskeneräisiltä ja osittain hylätyiltä.

Punon keskustaa

Punon keskustaa

Kuvan keltainen talo on Yksi Punon vanhimmista rakennuksista, rakennettu 1600-luvulla

Kuvan keltainen talo on yksi Punon vanhimmista rakennuksista, rakennettu 1600-luvulla

Tähän vuoden aikaan Punossa ja muuallakin Perun sisämaassa on sadekausi (tosin jo lopuillaan). Punossa kuitenkaan ei satanut lainkaan kolmen päivän aikana, vaan aurinko möllötti siniseltä taivaalta.

Punon läpi kulkee kävelykatu, joka lähtee Plaza de Armakselta. Kävelykadun varrella (Jiron Lima) sijaitsee monia ravintoloita, pikkupuoteja ja retkienjärjestäjiä. Punosta saa edullisesti alpakasta tehtyjä käsitöitä, kuten pipoja, hanskoja, kaulahuiveja yms. Miulla on rinkka niitä pullollaan.

Plaza de Armas, Puno

Plaza de Armas, Puno

Tehtiin puolen päivän retki Uros-saarille. Uros-saaret koostuu 90 saaresta ja vierailtiin niistä kahdella. Uroksilla asuu yhteensä n. 2000 ihmistä. Urokset ovat kelluvia saaria, jotka väestö on rakentanut kaislasta. Opastetulla kierroksella saavuimme ensin pienemmälle saarelle, jossa meille näytettiin saarten rakentamista ja paikalliset elämää. Pääsimme myös tutustumaan paikallisten koteihin. Tämän jälkeen siirryimme kaislaveneellä pääsaarelle, jossa oli pieni ravintola ja mahdollisuus ostaa tuliaisia. Palasimme takaisin Punoon moottoriveneellämme.

Uroksen naisenperinneasuissaan eisttämässä tervetuliaislaulua

Uroksen naiset perinneasuissaan esittämässä tervetuliaislaulua

Uros

Uros

Uros

Uros

Viimeisenä päivänä uskaltauduttiin  kiipeämään näköalapaikalla, jonne on matkaa 300 m Plaza de Armakselta melkein suoraan ylöspäin. Näköalapaikalta avautui huikea näky Punon yli Titikakajärvelle.

Näkymä Punon yli Titikakajärvelle

Näkymä Punon yli Titikakajärvelle

Punon rannalla sijaitsee pitkä silta, jota pitkin oli mukava tehdä kevyt kävelylenkki.

Lonely Planet suositteli myös vellusretkiä lähikylissä, mutta ne jäi meillä vähäisen hapen takia tekemättä. Harmi.

Punosta jatkettiin matkaa bussilla Cuscoon. Voin sen verran paljastaa, että oli ikimuistoinen matka, mutta lisää seuraavassa osassa.

4 vastausta artikkeliin ”Puno on kaiken sen arvoinen

  1. Mielenkiintoista lukea Elina teidän matkatarinaa, kun on itsekkin menossa tonne 1,5kk päästä… 🙂

    Olisiko mahdollista sisällyttää tuleviin teksteihin myös hintaesimerkkejä niin pääsisi käsitykseen yleisestä hintatasosta.

    • Ilman muuta! Vaikkakin nyt on jonku verran edullisempaa, kun on low seaseon. Kun tulette, alkaa oleen jo vähän enempi ryysistä niin kannattaa huolehtii, että bussit, junat yms. buukkaa muutamaa päivää etukäteen. Juna Macchu Pichuun oli kallis (86 dollarii yhteen suuntaan). Bussilla liikkuminen on edullista esim. 7 h matka Punosta Cuscoon oli 45 solea (15 euroa) luksusbussissa. Normibussi tais olla jonku 20 solea. Ruoka on kalleimmillaan puolet suomen hintatasosta ja toriruokaa saa 3 eurolla. Mutta kiitti vinkistä, lisäilen hintoja paremmin mukaan ja myös hotelleiden hintoja. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *